Централната избирателна комисия беше осъдена от Софийския административен съд да въведе

...
Централната избирателна комисия беше осъдена от Софийския административен съд да въведе
Коментари Харесай

Съдът задължи ЦИК да въведе машинното гласуване до половин година

Централната изборна комисия беше наказана от Софийския административен съд да вкара машинното гласоподаване във всички секции до половин година. Делото беше заведено от бившите депутати и сегашни членове на " Демократична България " Мартин Димитров и Петър Славов.

Решението предстои на обжалване, само че от ЦИК към момента не са решили дали ще жалят пред по-горна инстанция. " ЦИК ще извърши окончателното решение на съда ", разяснява представителят на изборната комисия Александър Андреев.

На въпрос дали ще има машини във всички секции за евроизборите през 2019 година и какъв брой време и пари са нужни, с цел да има машини във всяка секция, Андреев отговори: " С съответни периоди не мога да се наемам, те са дадени в решението на съда, когато то стане дефинитивно ".

" ЦИК към този момент има 6 месеца период. Нека спрат да протакат и да изпълнят закона ", прикани Димитров. Той акцентира, че това не е първото дело по същата тематика и законът е явен - всички гласоподаватели би трябвало да имат опцията да гласоподават машинно, в случай че желаят. Бившият народен представител акцентира, че ЦИК към този момент забавя повече от година въвеждането на машинното гласоподаване. " 18 месеца забавяне на ЦИК, за които те са нарушили закона към 50 пъти, тъй като на всеки непълен избор трябваше да бъде обезпечено и машинно гласоподаване. Ние сме уверени, че ЦИК нямат изключително предпочитание да вкарват машинно гласоподаване в България и постоянно търсят метод да протакат. Подобни опасения имаме и за отдалеченото електронно гласоподаване ", сподели той пред Нова тв. 

От ЦИК обаче се оправдаха за забавянето с проблеми в логистиката. " Това слага редица въпроси, които ЦИК не може сама да реши и трябват помощта и съдействието на страната. И това са въпроси свързани с логистиката - съхраняването на машините, поддръжката им, обезпечаването на техническата опция те да бъдат под един мониторинг непрекъснато. Ако би трябвало да приказваме за едни 12 500 машини, които бяха позволени в предходните избори - това са 60 тира с машини. тези въпроси стоят и те би трябвало да намерят, с цел да може тази опция на гласоподавателите да бъде обезпечена ", сподели представителят на комисията.

В отговор обаче Димитров напомни какви са функционалностите на комисията: " ЦИК би трябвало да извършват закона по този начин както е написан. Да не разсъждават за какво е написан по този начин закона, а просто да го извършват. ЦИК не е орган, който би трябвало да си прави някакви тълкования какво би трябвало да се прави в България ", сподели той. 

Андреев твърди, че избирателната комисия не нарушава Избирателния кодекс.  " Не мога да се съглася, че ЦИК не извършва закона и не извършва решенията на съдилищата. Обратното - ЦИК при изборите за народни представители разгласи социална поръчка. Това, че изпълнителят се отхвърли и не извърши своите обвързване, не значи, че ЦИК не е изпълнила своите задължения по контракта по този начин както ги беше показал в офертата, не значи, че ЦИК не си е изпълнило отговорностите ", сподели той.

В закона обаче е записано, че всеки с право на глас има право да избира сред това да гласоподава машинно или с хартиена бюлетина, а не че ЦИК афишира социална поръчка за машини. OFFNews напомня още, че на последните парламентарни избори не изпълнителя се отхвърли, а ЦИК взе решение да в профил единствения участник в оповестената социална поръчка и да приключи процедурата.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР